“Dankzij Suzanne zit ik zelf aan het stuur in m’n leven!”

De 42-jarige Maaike zat eind 2020 in zak en as. Haar relatie liep na tien jaar plotseling op de klippen en alle vertrouwen in zichzelf en het leven sloeg onder haar weg. “Ik kon letterlijk niet meer op eigen benen staan”, zegt zij er nu over. Ze besloot een coachtraject te volgen bij Suzanne van Nusa Services. Het heeft haar veel gebracht. Ze kan weer staan. En veel meer dan dat!

“Ik had me in m’n relatie altijd enorm afhankelijk opgesteld. Toen het uit ging dacht ik echt dat m’n leven stopte. Ik wist niet hoe het verder moest.” Een vriendin adviseerde haar om naar een coach te gaan. Een goede zet, blijkt nu. “M’n hoofdvraag was in eerste instantie: hoe kan ik zonder man blijven staan? Ik heb een kind, ik heb werk. Ik zag niet in hoe ik het leven weer op moest pakken.”

Suzanne deed Maaike een belofte. “Ze zei dat ik na drie sessies weer zou ‘kunnen staan’. Daar geloofde ik helemaal niks van, maar er was niks van gelogen. Suzanne gaat zo mooi te werk. We praten veel, maar gaan niet van alles analyseren. Ze houdt een spiegel voor en laat me voelen en ervaren. Alles op basis van een heel sterk vertrouwen. Ze laat je nooit de deur uit gaan als zij dat niet verantwoord acht. Ze heeft het echt waargemaakt. Elke keer als ik naar haar toe ging, kwam ik met de ziel onder m’n arm binnen. Maar na afloop ging ik steeds met een glimlach weer weg.”

Door de goede vragen te stellen, kwam Maaike in beweging. Ook letterlijk. “Met verschillende oefeningen kreeg ik inzicht in mijn gevoel en liet Suzanne me inzien wat belangrijk is in het leven. Ik ging van het slot af. Ik leefde altijd veel te veel vanuit mijn hoofd en niet vanuit mijn hart en mijn ‘guts’. Dat opende zij!”

Empowering

Suzanne hielp Maaike over haar relatiebreuk heen. En ze bracht Maaike veel meer. “Zij heeft mij de juiste tools gegeven om veel meer vanuit mijn gevoel te leven. De belangrijkste les is dat ik de eigenaar ben van mijn eigen leven en elke dag daar zelf keuzes in kan maken, ongeacht wat iemand daarvan vindt. Ik zal mezelf niet zo snel meer de put in praten, want ik heb zelf de keuze om er elke dag een feestje van te maken. Echt een gevoel van empowering!”

“Ik zie me niet meer als slachtoffer en stel me niet meer afhankelijk op.” Het heeft Maaike dusdanig veranderd dat zij ook haar ex weer in haar armen heeft gesloten. “We hebben veel gesprekken gehad. Dat heeft hem doen inzien dat ik een ander persoon ben geworden. Veel zelfstandiger met het stuur in m’n eigen handen.” Daar is hij enorm blij mee.

“Ik mag er zijn!”

De slachtofferrol heeft zij van zich afgeschud. Als afronding van haar persoonlijke traject volgde zij een workshop systemisch werk. Dat gaf haar nog meer inzicht in de redenen waarom ze zich vroeger altijd zo afhankelijk opstelde. “Met diverse opstellingen zag ik in dat er in mijn systeem een aantal zaken nog niet was opgelost. Vanuit mijn jeugd heb ik me altijd weggecijferd voor anderen. Mijn ouders waren erg ziek en mijn zusje overleed op jonge leeftijd. Van mij werd verwacht dat ik vooral niet lastig was. Ik heb de belangen van anderen altijd belangrijker gemaakt dan mijn eigen belang.” Een andere opstelling gaf haar inzicht in de relatie met haar 12-jarige zoon. “Ik bleek wel erg beschermend naar hem. Dat stond hem behoorlijk in de weg. Door hem ruimte en vertrouwen te geven, kan hij veel beter groeien.” Een mooie bijkomstigheid is dat zij tijdens de driedaagse ook heeft achterhaald wat haar pogingen om te stoppen met roken altijd in de weg stond. “Ik had het al vele keren geprobeerd, maar nu is het me eindelijk gelukt. Ik heb mezelf op een voetstuk gezet en maak nu mijn eigen keuzes. Ja, ik mag er zijn!”

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!