“Door Suzanne heb ik mezelf herontdekt”

Laura zat twee jaar geleden zwaar met zichzelf en haar omgeving in de knoop. Ze had paniekaanvallen, een stevige burn-out en was heel onzeker. Om de pijn te verzachten blowde ze meer dan goed voor haar was. Ze besefte dat dat niet de oplossing was en zocht hulp. Omdat er geen ruimte was bij een psycholoog, belde ze Suzanne van Nusa Services. Een confronterend en emotioneel traject volgde. Maar Laura is als herboren.   

“Ik was diep ongelukkig”, begint de 20-jarige Laura haar verhaal. “Op mijn werk, in mijn opleiding en bij mijn vrienden en familie.” Psychologen wilden haar pas helpen als ze stopte met blowen. “Maar ik was zwaar verslaafd. Het was een onderdeel van mijn probleem.” Suzanne wilde Laura wel helpen en vond al snel de juiste snaar. “Suzanne is zo’n bijzondere vrouw. Ze luistert, ze vraagt door en past zich aan. Dat doet ze op een hele mooie manier met veel humor. Niks is te gek voor haar. Ik werd geraakt door haar aanpak.”

In het begin spraken Laura en Suzanne elkaar elke week. “Uren hebben we gepraat. We deden oefeningen en ik kreeg opdrachten mee. Voor een langere periode hield ik bij hoe ik me gedurende de dag voelde. We ontdekten patronen in wanneer ik me slecht en goed voelde.” Het zorgde ervoor dat Laura een aantal belangrijke knopen doorhakte. Ze stopte met haar opleiding en werk. “Het was bovenal belangrijk dat ik met mezelf aan de slag ging. Ik pakte een oude hobby van me op, ging heel veel taarten bakken. Daar werd ik blij van.” Het blowen nam zienderogen af en toen de ‘echte’ psycholoog ruimte voor haar had, stapte ze daarnaartoe over. “Dat had echter een averechts effect. Binnen no-time had ik een terugslag. Ik besloot te stoppen bij de psycholoog en me weer bij Suzanne te melden.”

Inmiddels is Laura twee jaar verder. Ze spreekt Suzanne lang niet meer elke week, maar zoekt haar op als ze daar behoefte aan heeft. Door de aanpak van Suzanne heeft ze zichzelf herontdekt. “Ik heb leren huilen, eerst was ik alleen maar boos. Ik heb bepaalde oefeningen leren ademen en ontspannen, eerst was ik altijd gestrest. En ik heb leren accepteren. Ik weet nu waarom mensen doen zoals ze doen. Daar heb je lang niet altijd invloed op. Dan kun je je heel boos maken, maar door het een plek te geven en jezelf belangrijker te maken, kun je door zonder dat het een strijd wordt. En – belangrijk! – ik weet nu ook waarom ik doe zoals ik doe.”

Naast haar één-op-één gesprekken met Suzanne, heeft Laura ook deelgenomen aan een Systemisch werk-driedaagse. “In groepsverband ging ik aan de slag met persoonlijke vragen. Ik maakte er in een fijne sfeer kennis met systemisch werk en familieopstellingen. Het bracht verschillende verborgen dynamieken naar boven.” De oppervlakkige relatie met haar vader en broer heeft zij hierdoor kunnen accepteren en van enkele vrienden heeft zij bewust afscheid genomen.

Het heeft haar rust gebracht en een sprong voorwaarts. Ze werkt weer een paar uur in de week en ziet het leven zonnig in. “Door Suzanne heb ik weer controle over mezelf. Ik heb het blowen meer onder controle. Onlangs ben ik een maand in m’n eentje naar Portugal geweest. Dat had ik een jaar geleden echt nooit gekund. Suzanne heeft me zo snel laten groeien. Het meisje dat ik anderhalf jaar geleden was, ken ik niet eens meer. Ik voel me echt duizend keer beter dan toen!”

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!