Familieopstellingen

“Als er een conflict is tussen je gevoel en je gedachten, zegt je gevoel de waarheid.” – Eckhart Tolle –

Familieopstelling

Wat is een familieopstelling

Een familieopstelling is een methode om te kijken waar jij staat ten opzichte van jouw familie. En dan in het bijzonder met betrekking tot de vraag die je hebt.  Dynamieken en patronen in een familiesysteem bepalen hoe jij dagelijks opereert, zonder dat je je hier altijd van bewust bent.  De Duitse filosoof en therapeut Bert Hellinger ontdekte een methode om verborgen dynamieken zichtbaar te maken: familieopstellingen.

Hoe werkt een familieopstelling

Tijdslijn opstellingen

Stel, jij hebt een vraag. Bijvoorbeeld: hoe kan ik de relatie met mijn ouders verbeteren? Of hoe komt het dat ik altijd zo hard werk en een ander niet? En je zou dat willen onderzoeken. Dan kan je in een coachtraject aangaan en onderzoeken waar de oorsprong van het gedrag vandaan komt.  Een andere manier om dit te onderzoeken is met een familieopstelling.

We beginnen de opstelling met een intakegesprek. We gaan onderzoeken wat de vraag precies is. Waar heb je last van? Wat is je doel? Wanneer zou een opstelling voor jou geslaagd zijn?

Dan gaan we de vraag opstellen d.m.v. representanten. Representanten zijn mensen en/of voorwerpen die iemand representeren. In ons voorbeeld waarbij gezocht werd naar een betere band met je ouders zouden we een representant voor je vader, een representant voor je moeder en een representant voor jezelf uitkiezen.

Die mag je dan vervolgens in ‘het veld’ neerzetten daar waar ze volgens jou goed staan.  Het veld is de ruimte die we gebruiken waar de representanten in bewegen en in spreken. Wellicht hebben ze wel een essentie te geven.

Door de bewegingen in het veld, wordt het voor jou duidelijk hoe de patronen lopen en welke dynamieken er spelen. Je kunt je afvragen of je die herkent en of je ze zou willen houden. Waar dienen ze voor? Brengt het je en jouw ouders, om dit voorbeeld aan te houden, wat er nodig is? Et cetera.

Als dit duidelijk is dan gaan we het evalueren.  We zorgen er altijd voor dat het goed met je gaat voordat je naar huis gaat.

Voor wie geschikt?

  • Als je niet weet wat je wilt.
  • Als je je vaak buitengesloten voelt. “Ik hoor er niet bij”
  • Je hebt geen of slecht contact met je familie.
  • Er is veel ruzie in de familie en je hebt het gevoel voor iedereen klaar te moeten staan.
  • Je hebt het gevoel vast te zitten.
  • Je zou meer vrijheid willen ervaren.
  • Je hebt lichamelijke klachten maar weet niet wat hier de oorzaak van is.

Mogelijkheden

Open inschrijving familie opstelling

We hebben verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan een familieopstelling. Dat kan via een online workshop, een driedaagse workshop, een opleiding of door jouw vraag in te brengen bij een van onze open inschrijvingen. Kijk hier voor alle mogelijkheden en prijzen. 

Toch liever iets meer informatie?

Lees een voorbeeld van een familieopstelling die we gedaan hebben. 

Klik hier