Hoe blijven we nu nog gelukkig?

Gisteren sprak ik met iemand die vertelde dat zij en haar partner een reis naar de USA hebben moeten annuleren. En dat ze aan het onderzoeken is hoe ze haar geld kan terugkrijgen van alle festivalkaarten die ze al voor dit jaar hadden gekocht.  Het is immers een periode van beperkte bewegingsvrijheid in deze Coronatijd en we weten niet hoelang dit nog gaat duren.

Ook vertelde ze dat ze een balkon heeft waar het in de middag erg warm wordt. Ze mist het, dat ze nu niet naar het strand kan, waar ze buiten kan zitten zonder het gevoel te hebben een afbakbroodje te zijn.

Ik moest denken aan een van de NLP-vooronderstellingen:
‘alle procedures dienen een keuze te hebben’.

Deze vooronderstelling zegt: als mensen een probleem hebben, ervaren ze weinig keuzevrijheid.

Hoe gaat dat nu in de keuzevrijheid van geluk?

In Nederland hebben we een beperkte bewegingsruimte, voor een periode die we nog niet kunnen inschatten. Het is voor veel mensen een onzekere periode als het gaat om de financiële situatie en de toekomst van hun baan. Werk wat ze met zoveel liefde en plezier deden. Waar ze gelukkig van werden.
Sociale afstand geeft verdriet aan diegene die geen afscheid heeft kunnen nemen van een geliefde of een kleinkind voor het eerst in de armen heeft kunnen sluiten.

Als NLP-coach ben ik erop gericht om bij te dragen aan de keuzevrijheid van mijn cliënten. Op die manier tracht ik problemen mee op te lossen en bij te dragen aan een gelukkiger leven. Dat doe ik tijdens alle coachgesprekken en bij alle oefeningen. Ik zorg ervoor flexibel te zijn zodat de client kan groeien.

Ik geloof dat geluk een keuze is en dat als iemand anders het kan, jij het kan leren. (Nog zo’n prachtige NLP-vooronderstelling)

Op zoek naar nog meer manieren om gelukkig te blijven kwam ik op de oneindige wereld van het internet een Ted Talk tegen van monnik David Steindl-Rast’s die zijn visie van geluk verteld. Hij zegt dat geluk is geboren vanuit dankbaarheid. Kijk maar eens hoe hij ‘stop – look – go” uitlegt.

Het toverde een glimlach op mijn gezicht. Wellicht helpt het je om gelukkig te blijven of te worden!

Veel plezier.

Suzanne van der Horst

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!