Leef jij je (kern)waarden na?

Wat zijn jouw kernwaarden?

In onze workshops en opleidingen besteden we altijd veel aandacht aan de waarden van mensen, teams en organisaties. Want in onze filosofie kun je alleen succesvol transformeren als je die centraal zet. De waarden tekenen de cultuur van een organisatie. Ze vormen het gedeelde gedrag en verlangen van de mensen die er werken.

Veel organisaties formuleren hiervoor kernwaarden. Het zijn steekwoorden die grote invloed hebben op het (sociaal) wenselijke gedrag van de mensen in een organisatie. Ze maken de ongeschreven regels duidelijk en gedeeld. Doordat mensen in een organisatie of team de kernwaarden delen, voelen ze een krachtige verbintenis met elkaar en de organisatie. Althans, als het goed is.

Maar…

Wij komen in ons werk echter veel organisaties tegen die de plank op dit vlak hebben misgeslagen. De kernwaarden hangen in mooie letters aan de muur of het plafond, maar de mensen voelen zich er niet mee verbonden. Het MT heeft ze in een besloten vergadering vastgesteld, maar er is verder nooit tijd en aandacht aan besteed. Er wordt niet naar geleefd. Daarmee blijft het een papieren werkelijkheid. In het ergste geval roepen ze zelfs aversie op. Als de directeur ze weer eens aanhaalt tijdens een speech wordt er gegrinnikt. Dat is doodzonde, want je wilt dat de kernwaarden gaan leven in de harten van de medewerkers. Dat kan ook. Maar alleen als ze verbindend en inspirerend zijn. En als je er met elkaar over nadenkt en aandacht voor hebt.

In onze D.A.T.O.-methode bespreken wij de kernwaarden in verschillende oefeningen en werkvormen. Dan gaat het om de organisatiewaarden, de waarden voor het team én wat dit betekent voor het individu. Dat levert veel op. Binnen transformatieprocessen zorgt dit voor draagvlak in alle lagen. Het zorgt daarnaast voor inzicht in jouw bijdrage aan het resultaat van de klant en of dit past bij je eigen waarden. Deze match tussen organisatie, team en individu leidt tot meer (werk)geluk en succesvollere organisaties. Dan wordt er bij de speech van de directeur niet meer gegrinnikt, maar geapplaudisseerd.

Onze kernwaarden?

Wij hebben bij Nusa services ook onze eigen kernwaarden geformuleerd. Dat zijn niet zomaar woorden. Achter elk woord zit een betekenis. Bij ons:

  • Alles & iedereen hoort erbij
  • Alles & iedereen is belangrijk
  • Elke beweging zorgt voor groei
  • Successen ervaren maakt gelukkig

Daar hebben goed over nagedacht. Bij Nusa Services geven we hier samen inhoud en al onze trainingen en activiteiten zijn erop gebaseerd.

WAR CHILD

Om ze nog meer kracht bij te zetten, steunen we nu al een paar jaar War Child. In financiële zin en als vrijwilligers bij evenementen. Ook hebben we de medewerkers van War Child de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan onze NLP-driedaagse, zodat zijzelf ook aan hún persoonlijke ontwikkeling konden werken. Het bracht ons een mooie balans van nemen (betalende cursisten) en geven (het goede doel). Want voor ons hoort iedereen erbij, juist de meest kwetsbare kinderen in oorlogsgebieden. En juist voor hun geldt dat elke beweging voor groei zorgt en het ervaren van successen gelukkiger maakt.

Zo leven wij onze kernwaarden na!

Wil jij ook werken aan jouw kernwaarden? Neem dan snel contact met ons op.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!