Moe van het ‘moe-zijn’

Hoe ga je om met chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is normaal gesproken niet erg. Het is een normale en gezonde reactie op belasting. Het geeft je grenzen aan. Als je er goed naar luistert las je een periode van rust in waarna je herstelt. Rust is voor iedereen weer anders. Het kan een micro-pauze zijn tijdens het werk waarbij je van jouw plek gaat. Het kan een wandeling buiten zijn. Het kan een portie staren in de verte zijn of even een spelletje spelen op jouw telefoon. Heb je langer hersteltijd nodig, is een avond bingewatchen of een weekend luieren in jouw pyjama ook een prima optie. En een nog langere periode is vakantie waarbij we in elk geval drie weken achter elkaar aanraden. (een week om te onthaasten, een week om de omgeving te ontdekken, een week om nou eens helemaal niets te moeten)

Maar soms gaat vermoeidheid niet over…

Dan merk je dat je al moe bent voordat je opstaat, zelfs terwijl je genoeg uur geslapen hebt. Je vindt het moeilijk om op te staan of de dag op te starten terwijl je altijd zo’n ochtendmens was.  Je energie wordt in de middag nog minder met een enorme dip tussen 15.00 en 17.00 uur. (Zeg eens eerlijk, hoe vaak doe jij een middagdutje of hoe vaak zou jij hem eigenlijk willen doen?) Je merkt steeds meer lichamelijke klachten op. Je haar valt meer uit, je komt alleen maar aan. Blessures lijken jou op te zoeken en elke griep heb je al gehad de afgelopen periode. Je snakt naar stimulerende middelen zoals cafeïne en energiedrankjes, koolhydraten, chocolade en suiker terwijl je daar vroeger niet zoveel om taalde.

Maar vooral….je merkt dat je niet hersteld bij het nemen van rust.

Als we deze, en meer, klachten langer dan een half jaar zien beginnen we te denken aan chronisch vermoeidheid syndroom. (CVS) Jouw huisarts kan je ondersteunen en mede onderzoeken of we het in jouw geval hebben over CVS.

Oorzaken voor langdurige vermoeidheid zijn bijvoorbeeld hersenletselschade, burn-out, herstel na chemotherapie, herstel na covid-19 (corona), ontsteking in de hersenen. En soms zijn de oorzaken niet te herleiden.

Hoe kom je ervan af?

Ben je ook al moe van het moe-zijn? Wil je ervan af of in elk geval een verbetering zien? Denk dan eens aan de holistische aanpak door Nusa services.

Daar waar we vroeger dachten dat chronische vermoeidheid een psychische ziekte is, weten we nu dat we het kunnen onderverdelen in drie categorieën:

1. Fysieke vermoeidheid

2. Mentale / cognitieve vermoeidheid

3. Psychische klachten

Zodra we elke categorie een eigen aanpak te geven, ervaren we rust en respect voor elk proces. Het gaat nou eenmaal niet allemaal even snel. Het is geen “Quick fix” waarbij je jouw fysieke conditie verbeterd en daarbij jouw patronen en gedachtes zich vanzelf zullen aanpassen.  

Ze hebben allemaal verband en invloed op elkaar. Maar ze verdienen elk hun eigen plan van aanpak. En de aanpak bepaal je grotendeels zelf. Niemand begrijpt beter wat jij nodig hebt voor een spoedig herstel dan jij. Experts kunnen slechts hun tips en kennis delen waar jij dan jouw beste programma voor maakt. You are driving your bus!

Wat doen wij dan nog? Jou bijstaan, jouw begeleiden, jouw soms wat extra motivatie geven om iets te doen waar je nog niet aan gedacht hebt. We zullen je tips geven en onze kennis delen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!