Wie bestuurt jouw bus richting ‘blokjeskerst’?

Who is driving your Christmas bus?

Het is een gekke tijd. We zien elkaar minder vaak, houden afstand en hebben zelfs ‘huidhonger’. Het is een van de vele woorden die we dit jaar dankzij corona hebben toegevoegd aan ons woordenboek. Voor de verkiezing Woord van het Jaar 2020 was corona niet voor niets hét dominante thema. Van de twintig kanshebbers waren er maar liefst zeventien virus-gerelateerd. Neem ‘blokjesverjaardag’, het fenomeen dat verjaardagsvisite in tijdsblokken wordt ingedeeld. Het zag er zelfs lang naar uit dat ik af zou stevenen op een ‘blokjeskerst’… Daar had ik dus geen zin in. 

Nu we kerst niet kunnen vieren op de manier waarop we dat gewend zijn, begon in mijn familie de discussie daar al over in november. Toen de totale lockdown op 14 december werd afgekondigd, zorgde dat voor een explosie van meningen, goed bedoelde oplossingen en – jawel! – blokkenschema’s in de familieapp. Maar niemand hakte knopen door.

Ik nam het stuur in eigen hand!

Ik besloot het heft in eigen hand te nemen. Verkondig ik dat immers ook niet altijd in mijn NLP-trainingen? De metafoor van de bus komt daarin vaak aan bod. Als jij je leven voorstelt als een bus, zit je dan een beetje achterin en laat je je rijden? Of zit je voorin aan het stuur en bepaal jij zelf waar je heen gaat? Ik had er geen zin in dat anderen of corona mijn kerst(on)geluk zouden bepalen. Ik koos ervoor om zelf verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen waar ik heen ging.

Het wordt dit jaar daarom een kerst op mijn eigen manier. Dan maar een jaartje niet met de hele familie om een gebraden kalkoen. Ik bepaal zelf wat ik eet en wie ik wanneer opzoek. Minder druk, maar misschien wel veel leuker!

In hoeverre zit jij aan het stuur in je leven?

Hoe zit dat bij jou? In hoeverre laat jij je leven bepalen door omstandigheden en geef je anderen de schuld als er iets mis gaat? Mijn advies voor deze kerst (en eigenlijk voor het nieuwe jaar) is dat ook jij het heft meer in handen gaat nemen. Kijk wat je kunt veranderen. Niets doen is geen optie, tenzij je ervoor kiest om alles maar te accepteren zoals het is. Maar dan moet je ook niet klagen.

De uitdaging is om meer dingen in je leven naar je toe te trekken die je bij kunt sturen. Want een goede chauffeur weet waar hij heen wilt. Waar wil jij heen? Wat wil jij bereiken in je leven? En wat heb je daarvoor nodig? Het zijn vragen die ik je kan helpen beantwoorden. In mijn workshops en opleidingen staat het doel altijd centraal. Niet alleen voor individuen, maar ook voor teams en organisaties. Want de beste organisaties hebben een helder einddoel en nemen het stuur in eigen hand.

Ik wens je een fijne kerst en een jaar waarin je wat vaker zelf aan het stuur zit!

Met een hartelijke kerstgroet,

Suzanne van der Horst

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!