Zo komen jouw doelen dit jaar wél uit!

Het is jouw ‘Ik ga-verklaring’!  
 

Elk jaar vertellen we elkaar met een glas champagne onze goede voornemens. Het zijn je persoonlijke doelen voor het nieuwe jaar. Ook organisaties stellen doelen. Dat doen ze in een jaarplan. Maar wist je dat maar liefst driekwart van de (persoonlijke) doelen niet bereikt wordt? Dat lijkt me niet de bedoeling.

Oorzaken te over waarom doelen niet worden gehaald. Mensen laten hun doelen afhangen van anderen of blijven hun doelen veranderen. Organisaties kunnen niet kiezen, hebben teveel doelen of doelen die tegenstrijdig zijn. Het is daarom belangrijk om je doelen scherp te stellen. Daarmee voorkom je dat doelen vaag blijven en weet je wat je écht moet doen.

Definition of Done…

Met Scrum zeggen we dat je Definition of Done (DoD) helder moet zijn. De Definition of Done geeft aan wat gedaan moet zijn voordat iets echt ‘klaar en goed’, dus ‘done’ is. Want daar kan iedereen in eerste instantie anders over denken. Een DoD geeft houvast, want je weet waar iets aan moet voldoen voordat je tevreden bent. Dat geeft richting, het helpt je bij de planning en komt de kwaliteit van je producten of diensten ten goede. En – last but not least – het zorgt ervoor dat je doelstellingen worden gehaald.

… and Fun

Hoewel het binnen Scrum optioneel is, zou ik hier altijd de funfactor aan toevoegen. Want zonder plezier is het een stuk lastiger om je doelen te bereiken. De Definition of Fun (DoF) brengt in kaart welke factoren volgens het team nodig zijn om goed en plezierig samen te werken. De DoF maakt behoeften en afspraken expliciet en helpt het team om het eigen functioneren te verbeteren.

Reken maar dat de doelstellingen op die manier een stuk haalbaarder worden!

Een heldere DoD en DoF opstellen

Wil jij dit jaar ook je doelen bereiken? Met Nusa Services bieden we de tweedaagse workshop  aan die je kunnen helpen bij het scherpstellen van jouw doelen en het opstellen van een heldere DoD en DoF. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt geen spam. Het e-mail-veld is verplicht, de rest optioneel. Wie weet tot ziens!